ינואר 14, 2024

"מה שומר עלייך?"

במיוחד בימים אלו, חברנו לקואליציה הישראלית לטראומה כדי לפגוש אתכם ואתכן- א.נשים מכל גווני הקשת הישראלית, לשמוע מה שומר עליכם.ן? את התוצר פרסמנו ברשתות ושאלנו גם את הקהל את אותה השאלה. התשובות, אותן ריכזנו כאן, הן זריקת עוצמה מיידית, בהבטחה

בפרויקט מיוחד שקיימנו יחד עם הקואליציה הישראלית לטראומה, צילמנו סרטוני הסברה שעוסקים בשאלה המחזיקה את כולנו בימים אלו – 'מה שומר עלייך?'. לסרטונים הצלטמו א.נשים מכל גווני הקשת הישראלית, שסיפרו על החודשיים המורכבים שעברו על כולנו, ויחד הצלחנו למצוא גם את נקודות האור.

בצילומים לפרויקט פגשנו את בני הנוער מהעוטף, את הנשים שבני זוגן בחזית, את המילואימניקים, ואת אנשי הצוות ממרכזי החוסן בארץ. כל אחד ואחת מהם נתנו לנו כוח אדיר והאירו אותנו כשסיפרו מה מחזק אותם, ומה שומר עליהם, יותר מהכל בימים אלו. את התוצרים הפצנו ברשתות החברתיות וביקשנו מהגולשים והגולשות לכתוב לנו מה שומר עליהם.ן בימים אלו. התגובות המגוונות של כולם גרמו לנו להבין כמה השאלה הפשוטה כה מיוחדת, וטומנת בה דרך אמיתית ליצור חוסן פנימי אצל כל אחד ואחת מאיתנו.

הנה כמה מהתשובות שקיבלנו, בוודאי הן יחזקו גם אתכם ואתכן.

אחת התשובות שקיבלנו מרותם פיק נגר, אם לשניים, בהיריון מתקדם, שבעלה במילואים, היא 'הילדים'. וזו, יחד עם התשובה 'המשפחה', היו בין התשובות שחזרה על עצמן יותר מהכל. "מה ששומר עלי בתקופה הזו זה הבנות שלי שנותנות לי כוח" כתבה אחת הגולשות, " הילדים, העבודה והמוזיקה הם הדברים שהכי עוזרים לי כרגע לשמור על כוחות" כתבה אחרת. גולשת נוספת הוסיפה " מה ששומר עלי בתקופה הזאת זה התא המשפחתי והחברתי שלי שנותנים לי כוחות, וכמובן הידיעה שאני מייצרת חיים חדשים ואני חייבת להאמין שאני מביאה את הילדה שלי לעולם טוב יותר, בזכות אותם גיבורים שמקריבים את נפשם וגופם למען מטרה זאת".

הרבה מהגולשים כתבו כי האמונה וראיית התמונה הרחבה היא זו ששומרת עליהם בימים אלו. "מה ששומר עלי בימים אלה זו ההבנה שהמלחמה שלנו צודקת, אנחנו נלחמים ברוע. גם ההבנה שאם אני דואגת לשמור על הרווחה הנפשית האישית שלי זה עוזר גם למשפחה שלי ולסביבה הקרובה שלי ולעם שלי. וגם המשך השיגרה וההתנדבות והעשייה שומרים עלי" כתב אחד, ואחרת הוסיפה "מה ששומר עלי זו האמונה בצדקת דרכנו. והאמונה שאנחנו כעם שורדים בסוף את הכל". עוד כתבה גולשת כי " הדבר שהכי שומר עלי בימים האלו זה אמונה. לדעת שאלוהים מכוון הכל ולהכל יש סיבה גם אם היא גדולה מכדי שאבין אותה",  אחר הוסיף "מה ששומר עליי זו האמונה המוצקה שאנחנו בסוף נתגבר. זה יהיה קשה וארוך אבל בסוף יגיעו ימים טובים יותר", ונוספת כתבה "הדאגה לעתיד הילדים, הרצון למימוש החזון של הוריי החלוצים, גורמים לי להאמין בעתיד טוב יותר ולנסות לפעול לשינוי".

הרבה מהמגיבים והמגיבות התייחסו לשמירה על השגרה, אליה גם התייחסו נשות המקצוע ממרכזי החוסן כמפתח לייצור חוסן פנימי. " מה שעוזר לי זה להיות בעשייה ושליחות של הבאת חדשות טובות מעודדות ומחזקות להמונים" כתבה אחת, ואחרת חיזקה " עלי שומר התפקיד. התנדבות עם משמעות , ידיעה שזה יסתיים, משפחה מלוכדת, וטיולים בטבע". עוד הגיב אחד "הניסיון להתמקד בדברים בהם יש לי אפשרות לשנות, ופחות בדברים בהם אין לי דרך להשפיע או לשלוט", ומגיב שמשרת במילואים כתב " מה ששומר עליי זה לחזור מהמילואים ולראות אנשים בשגרה שלהם נהנים מבלים. נותן כוח להמשיך".

קריאת התגובות של כולם מספרים על מה שומר עליהם מחזקת כל אחד ואחת שיקראו אותן, ודווקא ההבנה שכמאמר הקלישאה 'אנחנו יחד בסירה הזו', שומרת עלינו גם כן. אחת המגיבות סיכמה זאת נהדר כשכתבה " שמתי לב שמה ששומר על כל אחד/ת בסרטון ועל כולם יחד זו הדאגה למישהו אחר: המילואימניק שומר עלינו האזרחים, האמא על הילדים שלה, הסבא על הנכדים, וכו…כשאנחנו דואגים לזולת, זה מה שומר עלינו…אם אנחנו רוצים להיות חסינים וחזקים, כולנו צריכים לשמור זה על זה."

ורד אמיצי, מנהלת פיתוח תוכן ומחקר בקואליציה הישראלית לטראומה מסבירה כי "בעתות מלחמה, חוסן קהילתי ואינדיווידואלי ממלאים תפקידים מכריעים בהתמודדות עם האתגרים והמצוקות העצומות." על פי ורד, "חוסן קהילתי כולל את היכולת הקולקטיבית של קבוצת אנשים לעמוד ולהתאושש מהפרעות משמעותיות, כמו מלחמה, אבדן, פינוי וטרגדיות נוספות, ומרכיבי המפתח כוללים לכידות חברתית, ערכים משותפים, תקשורת יעילה ותחושת יעילות קולקטיבית. את כל מרכיבי המפתח הללו ניתן לראות בתגובות הגולשים והגולשות".

ורד מוסיפה ומסבירה כי "רשתות חברתיות חזקות, ארגונים קהילתיים ומנהיגות מקומית יכולים לטפח תחושת אחדות ותמיכה, להקל על הגישה למשאבים ולמידע. לעומת זאת, חוסן אישי מתייחס ליכולת של אדם להסתגל ולשגשג מול מצוקה. תכונות אישיות כמו אופטימיות, מסוגלות עצמית וכישורי התמודדות תורמות ליכולת של הפרט לנהל מתח, לקבל החלטות מסתגלות ולשמור על תחושת מטרה ורווחה." ורדת מסכמת ואומרת כי "חוסן הן ברמת הקהילה והן ברמת הפרט, הוא חיוני לשמירה על המורל, שמירה על סדר חברתי וקידום החלמה וריפוי לטווח ארוך."

לתרומה באמצעות כרטיס אשראי

לתרומה בסך

בחרו אמצעי תשלום

icon

בימי שגרה ובשעת חירום,
הקואליציה הישראלית לטראומה, נמצאת כאן בשבילכם.

זמינים עבורכם גם בטלפון: 02-6722618 ובדוא”ל info@itc-office.org.il

זמינים עבורכם גם בטלפון:
02-6722618
ובדוא”ל info@itc-office.org.il